NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Speciale editie Verkiezing Groenste Politicus van start

  groenste_politicus

  Vanaf vandaag kan iedereen stemmen voor de Groenste Politicus 2018. In aanloop naar de Provinciale Staten verkiezingen maken dit jaar alleen provinciale politici kans op de prestigieuze titel. Natuurmonumenten nomineerde tien kanshebbers die zich in 2018 hard maakten voor natuur en landschap in hun provincie. Stemmen kan tot en met zondag 10 februari via Groenstepoliticus.nl.

  Provinciale editie

  Het is de eerste keer dat de verkiezing uitsluitend voor provinciale politici is opengesteld. Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten: “De zorg voor natuur en landschap is in toenemende mate een verantwoordelijkheid van provinciale politici. Velen van hen zetten zich met hart en ziel in om Nederland een stukje groener te maken. Vaak op de achtergrond. Aan de vooravond van de Provinciale Staten verkiezingen willen we juist deze bevlogen politici eens in het zonnetje zetten.”

  Natuurmonumenten heeft politici genomineerd die hun inzet en resultaten voor een groener Nederland, hun daadkracht en volharding opvielen. De genomineerden zijn:

  Henk Staghouwer (gedeputeerde Provincie Groningen, ChristenUnie)
  Adnan Tekin (gedeputeerde Provincie Noord-Holland, PvdA)
  Michiel Rijsberman (gedeputeerde Provincie Flevoland, D66)
  Anne-Marie Spierings (gedeputeerde Provincie Noord-Brabant, D66)
  Hester Maij (gedeputeerde Provincie Overijssel, CDA)
  Michel Klein (Statenlid Provincie Noord-Holland
  ChristenUnie), Anne Koning (Statenlid Provincie Zuid-Holland, PvdA)
  Annemieke Wissink–Berkers (Statenlid Provincie Overijssel, PvdA)
  Antoon Kanis (Statenlid Provincie Gelderland, D66)
  Hagar Roijackers (Statenlid Provincie Noord-Brabant, GroenLinks)

  Op de website Groenstepoliticus staat per kandidaat een overzicht van de door hen behaalde resultaten.

  Verkiezing

  Stemmen kan tot en met zondag 10 februari. De jury wordt dit jaar gevormd door Marc van den Tweel (algemeen directeur Natuurmonumenten), Louise Vet (bioloog en hoogleraar ecologie) en Koos Dijksterhuis (journalist en schrijver van een dagelijkse natuur column in Trouw). Uit de drie kandidaten met de meeste stemmen kiest de vakjury de winnaar. Deze wordt bekend gemaakt in de live-uitzending van BNNVARA’s Vroege Vogels op zondag 10 maart (NPO Radio1).

  Natuurmonumenten organiseert de verkiezing voor de groenste politicus alweer voor de elfde keer. Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid ChristenUnie en Gerben-Jan Gerbrandy, Europarlementariër D66 wonnen in 2018 gezamenlijk de titel.

  Bron: Groenstepoliticus.nl van Natuurmonumenten

  Geplaatst in: Nieuws