NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Spectaculaire opkomst van de otter

  otters

  De otter is een succesverhaal in de Onlanden. Op eigen kracht zijn de otters vanuit Friesland naar het natuurgebied gekomen. De otterpaartjes krijgen er jongen; een teken dat het goed gaat met de dieren. Met wildcamera’s wordt het lief en leed van de otters in De Onlanden gevolgd.

  Opkomst

  Toen waterberging De Onlanden in 2012 werd geopend, voorspelden experts dat bevers eerder dan otters het gebied zouden bevolken. Iedereen was dan ook aangenaam verrast toen al na een jaar de eerste otter opdook. Een aantal jaren later zwemmen er naar schatting drie mannen en zeven vrouwtjes rond.

  Visrijk

  De opkomst van de otter heeft alles te maken met de inrichting van het gebied. Alle wateren zijn met elkaar verbonden: het water stroomt door het hele gebied. Daardoor is het een heel visrijk gebied geworden en kunnen otters er dus voldoende voedsel vinden. Daarnaast zijn er voldoende verscholen plekken in de Onlanden om otterjongen groot te brengen.

  Schreeuwende otters

  Bioloog Wim van Boekel volgt de natuur in de Onlanden al jaren. Met wildcamera’s op strategische plekken houdt hij de otters in het gebied in de gaten, want overdag laten de schuwe dieren zich bijna niet zien. Op de filmpjes is te zien hoe de otters vechten om een territorium, af en toe een vreemde prooi naar binnen werken en rondzwemmen met een grote schare jongen.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media