Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Spinnenjacht op de hei

  •  
25-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
VV Aflevering 22 DFW_frame_15974
Het najaar is de perfecte tijd om op zoek te gaan naar spinnen. De spinnen die in het voorjaar uit het ei zijn gekropen, zijn in de herfst groot en volwassen en dus goed zichtbaar. In het Drents-Friese Wold leven allerlei soorten, maar je vindt er voornamelijk veel typische heidespinnen.

Heidespinnen

“Je weet nooit wat je aantreft als je op spinnenjacht gaat op de hei”, aldus spinnenkenner Peter Koomen, van Natuurmuseum Fryslan . Soorten die je kunt verwachten, zijn bijvoorbeeld de brede wielwebspin, driestreepspin en heidewielwebspin. Een andere bijzondere soort is de galgspin, die vooral mieren ophangt.

Geen kruisspinnen

Peter Koomen is samen met Vroege Vogels initiatiefnemer van de jaarlijkse Nationale Spinnentelling . In deze telling staat de kruisspin al jaren op nummer één als de meest getelde soort. Op de heide zijn er echter nauwelijks kruisspinnen te vinden. Wellicht heeft dit ermee te dat de telling voornamelijk in huizen en tuinen plaatsvindt, en niet in natuurgebieden.

Meer over:

spin, hei
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.