Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Spreeuwen in strijd tegen onbespeelbare voetbalvelden

  •  
20-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
170119-nestkastjes voor spreeuwen104
Binnen de bebouwde kom mag er geen gebruik meer worden gemaakt van gifstoffen om onkruid of insecten te verdelgen. Ook op sportclubs mogen geen gifstoffen meer gebruikt worden. Een van de insecten die veel schade aanrichten zijn de engerlingen, larven van keversoorten, die leven van de wortels van het gras. Het gras komt op deze manier los te liggen en kan door de voetballers kapot getrapt worden. De velden worden om deze reden niet meer gebruikt en dat zorgt voor veel problemen bij sportclubs.
Clubs proberen allerlei mogelijke oplossingen uit. Bij de voetbalclub SV Hillegom hebben ze bijvoorbeeld knoflook in de grond gewerkt. Het idee hierbij is dat de engerlingen niet van knoflook houden en dieper de grond in gaan. Als ze zo diep zitten, kunnen ze niet meer bij de wortels van het gras en zouden dood gaan. Helaas blijkt dit in de praktijk niet te werken. Een andere oplossing is mogelijk om aaltjes (rondwormen) in te zetten. Deze beestjes dringen bij de engerlingen naar binnen en gebruiken ze als broedkamer.   
Nestkastjes
Spreeuwen houden van al het bodemleven waar ze aan kunnen komen. Larven, kevers, het maakt niet uit. Daarom gaan steeds meer clubs experimenteren met nestkastjes voor spreeuwen. Een voordeel van het inzetten van spreeuwen op de voetbalvelden is dat het ook weer goed is voor de spreeuw. Het gaat erg slecht met de spreeuwen in Nederland en op deze manier wordt de vogel omarmt om de voetbalclubs te helpen met hun engerlingenprobleem.

Meer over:

spreeuw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.