Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Spring mee voor betere waterkwaliteit!

  •  
06-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zondag springen duizenden mensen in heel Europa het water in om aandacht te vragen voor betere waterkwaliteit: de Big Jump . Ook op veel plekken in Nederland nemen mensen een duik. Ondanks dat de kwaliteit van onze rivieren, beken en meren de afgelopen decennia flink is verbeterd doet Nederland het vergeleken met de rest van Europa niet best. Zo stond ons land in 2011 waar het gaat om waterkwaliteit in dertig Europese landen, op de 29e plaats en voldoet het niet aan de Europese Kaderrichtlijn Water. 
De jaarlijkse Big Jump begint in heel Europa klokslag 15.00 uur. De sprong wordt op veel plekken in Nederland georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties en de Unie van Waterschappen.
Elbe
De actie ontstond in Duitsland langs de oevers van de Elbe. Deze rivier vormde tot 1992 een deel van de grens tussen Oost- en West-Duitsland en was op dat moment de meest vervuilde rivier van Europa. Na de Duitse hereniging van 1990 werden grote inspanningen ondernomen om de waterkwaliteit te verbeteren, met resultaat. Om deze onderneming te steunen sloegen verschillende milieubewegingen de handen ineen voor een ludieke actie, waarbij duizenden mensen tegelijk in de vervuilde rivier zouden duiken. Hieruit ontstond in 2005 voor het eerst de Europese Big Jump.
Bron: Wikipedia, bigjump.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.