Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stadsduif: een stoere winterbroeder

  •  
18-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
622 keer bekeken
  •  
stadsduif pixabay

© bron: pixabay

In mei leggen alle vogels een ei. Toch? Maar niet alle vogels houden zich aan deze regel. Want veel stadsduiven hebben nu, in januari, al een nest met jongen. Ook al is het winter, de stadsduif blijft het hele jaar eieren leggen en haar jongen grootbrengen. In de stad heeft de duif genoeg te eten. De vogel heeft genoeg aan zaadjes en aan het afval dat de mens achterlaat. Onze stadsduif stamt af van de rotsduif. Vandaar dat de stadsduif haar nesten bouwt op kleine richeltjes en in kieren en gaten. 

Blauwe reigers

Hoewel ze nog geen eieren hebben gelegd is de man van de blauwe reiger ook al flink bezig met het bouwen van nesten. Er wordt af en aan gevlogen met takken om een zo mooi en imponerend nest te creëren. Dit doet hij omdat daar de vrouwtjes op af komen. De blauwe reiger is ook vroeg in het seizoen met het leggen van eieren.

Lente

Het merendeel van de vogels is nog niet bezig met het leggen van eieren maar ze hebben al wel de lente in de kop. Zo zijn meerkoeten druk aan het paren. Houtduiven koeren er op los en de merel oefent haar zangkunsten. De stadsecoloog van Amsterdam Remco Daalder ziet zelfs al in januari de voortekenen van de lente in vogelland.
Omdat de video op YouTube staat is het van belang om de 'social media cookies' te accepteren. Of bekijk het filmpje op YouTube.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.