Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stadskoolmees versus plattelandsmees

  •  
18-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
koolmees_RWilllemsen.jpg

© Fotograaf: RWilllemsen Onderzoekers professor Marcel Visser en dr. Mirte Bosse van het NIOO.

Gedraagt een koolmees in de stad zich agressiever dan een soortgenoot op het platteland? Biologiestudenten van de Universiteit Leiden hopen daarop een antwoord te krijgen.
Het onderzoek is een uitbreiding van eerder onderzoek waarbij is vastgesteld dat koolmezen in de stad hoger zingen dan hun soortgenoten op het platteland. Het lawaai in de stad zorgt ervoor dat ze hun zang hebben aangepast om te kunnen blijven communiceren met hun soortgenoten.

Vreemd object

Het is nog niet duidelijk hoe de koolmezen hun zang hebben aangepast. Zingen de vogels hoger omdat ze een ander repertoire aan liedjes voorradig hebben of zetten ze hetzelfde repertoire anders in? Hoe zit het met hun motivatie om te zingen en vroeg op te staan: zingen ze in de stad meer of minder en eerder of later dan in het bos? En verschilt hun temperament: reageren ze agressiever in de stad en meer relaxed in het bos?
Begin april zijn bachelor–studenten Zoë Delamore en Laura Verbeek gestart met een experiment waarbij ze geluiden van andere koolmezen afspelen in de buurt van nestkastjes. Ook gaan ze een klein – voor de koolmees vreemd - object plaatsen bij de kastjes. Vervolgens gaan ze luisteren naar de zang van de koolmezen en kijken naar hun gedrag. Ze hopen zo meer te weten te komen over de verschillen in het gedrag tussen de stadse en de plattelandse koolmezen.

Meer over:

koolmees
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.