Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Stage tussen de bladeren

  bladeren.jpg

  Ik ben Carla van der Maas en loop sinds september stage bij de radio-redactie van het langlopende natuurprogramma Vroege Vogels. Ik ben een deeltijdstudent journalistiek op de Hogeschool Windesheim in Zwolle en zit net in het derde jaar.

  Daarnaast ben ik een natuurvorser in hart en nieren. Het liefst ben ik (altijd) buiten om te vogelen. De natuur is voor mij een eindeloze schatkist aan ontdekkingen waarbij er steeds meer te genieten valt. Heerlijk ‘buitenspelen’!.

  U snapt het al, Vroege Vogels is voor mij het programma waar alles samenkomt: natuur, milieu en journalistiek en in het bijzonder radiomaken. Naar buiten met de microfoon en mooie geluiden en gesprekken opnemen met boeiende onderwerpen en boeiende mensen. Nog maar even niet denken aan het ten einde lopen van mijn tijd hier.

  Ik ging mee met verslaggever Henny Radstaak en mocht mijn eigen opname maken, dit heet een schaduwreportage over bladblazers met meneer Copijn. Wat vindt u als luisteraar van dit gesprek? Laat het mij vooral weten!

  Beluister de reportage

  Hoe ging het?

  Bij deze reportage hoort u wel dat we langs een doorgaande weg staan, hierbij is het goed letten op voorbijrijdend verkeer bij het monteren van de reportage. Als er net een luidruchtig brommertje aankomt en ik maak een knip, dan hoor je dat onherroepelijk terug daar waar het gesprek verder gaat, want ineens is de brommer niet meer te horen. Dat valt erg op en is lelijk.

  Ik gebruikte voor het eerst een lange microfoon met een windkap erom heen, een soort bontje. Mijn mobiele telefoon zat in mijn jaszak en bij mijn eerste vraag hoorde ik al storing. Zo’n tergend hard geluid terwijl ik net mijn vraag stelde. Ik had mijn vraag natuurlijk opnieuw moeten stellen om alsnog een goede opname te krijgen.

  Bij het monteren heb ik samen met de technicus nog wat op kunnen lossen aan het stereobeeld zo als dat heet. De gebruikte microfoon heeft links en rechts opname, wat blijkbaar meteen van invloed is op hoe hij het geluid opneemt als ik de microfoon iets draaide.
  Naast inhoud vind ik de techniek waarmee je als radioverslaggever werkt erg leuk! Vandaar deze wat technische verhandeling.

  Carla van der Maas

  Geplaatst in: Weblog

Meer in Weblog