NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Start proef schoner water Eems-Dollard

  wilde eend in slib nitahoek
  Wilde eend in het slib, foto: nitahoek

  Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft het startsein gegeven voor een proef om overtollig slib in het water van de Eems-Dollard op te vangen. Samen met minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) maakt zij hiervoor €10 miljoen vrij. Het water moet zuurstofrijker en helderder worden wat goed is voor vissen, vogels en andere waterdieren.

  Slib langs waterkant

  De proef wordt uitgevoerd door Rijkswaterstaat. Ze gaan onderzoeken of het vastleggen van slib aan de randen van de waterkant leidt tot minder slib in het water. De kwelders die zo ontstaan vormen geleidelijke overgangen tussen zoet en zout water en tussen land en water waardoor meer geschikte broed- en rustplaatsen beschikbaar komen voor vogels. De Eems-Dollard is een Natura2000 gebied. De proef met slibsedimentatie moet voldoen aan de voorwaarden die gelden voor dit soort natuurgebieden.

  Grote wateren

  In de grote wateren van Nederland staat de natuur en waterkwaliteit onder druk en gaat op onderdelen zelfs achteruit, onder meer in de Eems-Dollard. Van Nieuwenhuizen en Schouten startten vorig jaar de Programmatische Aanpak Grote Wateren om de grote wateren toekomstbestendig te maken. De aanpak van de hoeveelheid slib in de Eems Dollard is één van de projecten uit die aanpak en ook onderdeel van het programma Eems-Dollard 2050.

  Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

  Geplaatst in: Nieuws