Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stekers en bijters: slangen

  •  
09-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
268 keer bekeken
  •  
gladde slang_foto_Henny Radstaak

© Gladde slang (foto: Henny Radstaak)

Bijten alle in Nederland voorkomende slangen? Nee, de ringslang niet. Maar door de adder en de gladde slang kun je wel gebeten worden. En eigenlijk moet je bij een adderbeet het meest alert zijn, want de adder kan met zijn kaken gif in je lichaam spuiten. RAVON (Reptielen Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland) zegt hierover: “Als een adder met rust gelaten wordt, zal hij nooit bijten. Adders bijten alleen uit verdediging. In de meeste gevallen gebeurt dit wanneer ze opgepakt worden of op minder dan 20 cm benaderd worden. De meest opvallende verschijnselen van adderbeten zijn pijnlijke zwellingen van het getroffen lichaamsdeel en misselijkheid. De mate waarin dit gebeurt verschilt van persoon tot persoon. Maar een adderbeet is zeker niet iets om te onderschatten.” 

Kans erg klein

De kans dat je in Nederland door een slang gebeten wordt is uiterst klein: adders en gladde slangen zijn zeldzame diersoorten, laten zich niet of nauwelijks zien en zijn moeilijk vindbaar. Volgens Arnold van Rijsewijk van RAVON zijn het in de praktijk alleen onderzoekers die wel eens door een slang gebeten worden. Toch moeten vooral ouderen en jonge kinderen oppassen als ze gebeten worden door een adder. Wil je het zekere voor het onzekere en tóch weten wat je moet doen als je door een adder gebeten wordt, kijk dan bij de helpdesk van RAVON voor tips.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.