NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Stelende doodshoofdvlinder

  Doodshoofdopsteen_Jaap_Schelvis.jpg
  Fotograaf: Jaap Schelvis

  De doodshoofdvlinder is erg opvallend door de typische tekening die lijkt op een menselijke schedel. Niet alleen zijn uiterlijk ziet er onheilspellend uit, ook in zijn gedrag is hij geen lieverdje...

  Inbreker
  De doodshoofdvlinder is dol op nectar en honing. En op jacht naar zijn lievelingshapje, dringt hij brutaal nesten van bijen binnen. Hij doorboort de bijenraten om het zoete goedje op te smikkelen.

  Goed beschermd
  Het stelen van honing is voor de doodshoofdvlinder niet zonder risico, want de bijen kunnen lelijk steken. Maar daar heeft de doodshoofdvlinder wat op gevonden. Hij past precies tussen twee raten in, zodat de bijen hem niet makkelijk kunnen steken. Ook beschermt het rugpantser en de dikke beharing de vlinder goed.


  De buik van de doodshoofdvlinder is kwetsbaar - Fotograaf paulkreijger

  Vlindertje nooit genoeg
  Als de doodshoofdvlinder de honing heeft bereikt, is het smullen geblazen. De vlinder zuigt zich vol met honing, waardoor het achterlijf erg kan opzwellen. Het is belangrijk dat de doodshoofdvlinder geniet met mate: soms worden ze zelfs zo dik dat ze niet meer door de uitgang van het nest passen!


  Doodshoofdvlinder op zoek naar honing - Fotograaf Frits Bink

  Mummies
  Ondanks de trucs, loopt de vlinder nog altijd te kans om te worden doodgestoken. De bijen werken dan de dode vlinder meestal hun nest uit, maar als de vlinder te groot is, wordt deze ingemetseld. De dode vlinders worden als het ware gemummificeerd door de bijenwas.

  Piepende vlinders
  Wat erg bijzonder is aan deze vlindersoort, is dat hij geluid kan maken. Dat geluid klinkt als een hoge pieptoon. Waarom de vlinder dat precies doet is onbekend. Er wordt gedacht dat ze het doen om de vijand te laten schrikken of omdat het geluid lijkt op die van een bijenkoningin.


  Een zeldzame verschijning. Fotograaf: Jaap Schelvis

  Gezien in Nederland!
  De doodshoofdvlinder is zeer zeldzaam, maar toevallig vond boswachter Ronald Messemaker het beestje op 2 september dit jaar tijdens een cursus in Zwolle. Daar zat de vlinder op een afgebroken tak. Het was het eerste levende exemplaar dat dit jaar is gevonden in Nederland.

  Bronnen: Wikipedia, Waarneming.nl, Vlindernet, Soortenbank, Vlinderstichting, Vlinderwerkgroep Friesland en RTV Oost.

  Geplaatst in: Weetjes

Meer in Weetjes