Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sterke toename in aantal duurzame NHG-woningen

  •  
07-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
zonnepanelen

© bron: pixabay

In 2017 maakten 2.551 mensen gebruik van de mogelijkheid om extra te lenen voor energiebesparende voorzieningen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Door de financiering hiervan te vergemakkelijken stimuleert NHG samen met banken het verduurzamen van woningen. Dit leidde tot vijf keer zoveel aanvragen mét energiebesparende voorzieningen ten opzichte van het jaar ervoor.
Dat blijkt uit het jaarverslag van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG introduceerde het Energiebespaarbudget - een soort bouwdepot - om de drempel tot verduurzaming te verlagen. Daarnaast is, samen met geldverstrekkers, het commitment gegeven om verduurzaming mee te nemen in ieder hypotheekadviesgesprek. Deze maatregelen werpen reeds vruchten af. Medio 2017 werden energiebesparende voorzieningen aantoonbaar meegefinancierd bij ongeveer 1% van de nieuwe NHG-hypotheekverstrekkingen. In mei 2018 liep dat op tot ongeveer 5%. NHG blijft zich inzetten om dit percentage te verhogen.

Gezonde woningmarkt

NHG kijkt naar de knelpunten in de woningmarkt en zoekt vervolgens naar nieuwe oplossingen om een gezonde woningmarkt te realiseren. Van verduurzaming van de bestaande woningen en de verhuisproblematiek van senioren, tot het creëren van financieringsoplossingen in een steeds flexibelere arbeidsmarkt. Het streven is om zoveel mogelijk mensen toegang te bieden tot verantwoorde financiering voor aanschaf, verbetering en behoud van de eigen woning.

Klimaatdoelstellingen

In het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat we onze CO2-uitstoot in 2050 met maar liefst 90% teruggebracht moeten hebben. Om de klimaatdoelstellingen te halen moeten in de komende jaren heel veel energiebesparende maatregelen getroffen en gefinancierd worden. Aangezien in Nederland ongeveer 25% van de CO2-uitstoot afkomstig is van woningen, is een grote stap in woningverduurzaming vereist. Woningverduurzaming wordt steeds belangrijker bij woonconsumenten. Uit recent onderzoek blijkt dat 73% van de consumenten het onderwerp duurzaamheid ‘belangrijk’ tot ‘zeer belangrijk’ vindt bij de aanschaf van een nieuwbouwwoning.
Bron: NHG

Meer over:

duurzaam, woning
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.