NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Stinzenplanten uit Friesland?

  20180322_134508

  Stinzenplanten zijn in het hele land te vinden, maar de naam 'stins' komt uit Friesland. Stinzen zijn oude landhuizen en juist daar zijn de stinzenplanten al van oudsher te vinden. Bijvoorbeeld bij Jongema State in het Friese Raerd. Het landhuis is weg maar de planten hebben de eeuwen doorstaan.

  Stinzenplanten vormen een bijzondere groep verwilderende sierplanten. Stinzenplanten horen thuis op oude buitenplaatsen en op de oude 'stinzen' (landhuizen) in Friesland. Zij zijn daar al eeuwen geleden geplant. Daar zijn ze verwilderd en door de jaren heen massaal ingeburgerd. Het zijn vooral in het voorjaar bloeiende bol-, knol- en wortelstokgewasjes. Velden vol bloeiende bolgewasjes maken een bezoek aan een buitenplaats tot een waar lentefeest.

  Jongema State in Raerd/Rauwerd

  Het park aan de noordkant van Rauwerd, dat lokaal het Raerder Bosk wordt genoemd, vormt samen met de oude stinspoort uit 1603 een tastbare herinnering aan Jongema State. De stins werd in de vijftiende eeuw gebouwd op een wier, maar helaas is het historische pand in 1912 afgebroken. Alleen het stinsterrein met de dubbele gracht en de poort van kloostermoppen bleven gespaard. Maar ook de stinzenflora kan het verhaal van vroeger nog navertellen! De state mag dan verdwenen zijn, het speciale stinzenmilieu is nog steeds aanwezig.

  Welke stinzenplanten er nu te zien zijn is te volgen op de Stinzenmonitor 2018

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media