NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Stop de kooien

  varkensneus
  Bron: pixabay

  Het is nu al een van de meest succesvolle Europese petities ooit. Meer dan een miljoen mensen hebben de afgelopen maanden een handtekening gezet onder het burgerinitiatief tegen het gebruik van kooien in de vee-industrie. Nog nooit hebben zoveel Nederlanders aan een Europese petitie meegedaan.

  Meer dan 140 Europese dierenwelzijnsorganisaties zetten zich in voor ‘Stop de kooien’, waaronder Compassion in World Farming, Varkens in Nood en de Dierenbescherming.

  Waar gaat het om?

  Volgens de indieners van het burgerinitiatief zitten jaarlijks meer dan 360 miljoen konijnen, moedervarkens, eenden, kippen en andere dieren in de Europese vee-industrie opgesloten in kooien: ‘Voor hun vlees, eieren of om mee te fokken voor de industrie’. De petitie pleit voor een verbod op dergelijke kooien. Als er genoeg verifieerbare handtekeningen zijn verzameld moet de Europese Commissie zich over dit onderwerp buigen.

  In Nederland gaat het met name om varkens, kippen en konijnen, die (soms een deel van de tijd) in kooien worden gehouden.

  In de uitzending

  In Vroege Vogels is Bas Rodenburg te gast. Hij is hoogleraar Dierenwelzijn bij het departement Dier in Wetenschap en Maatschappij, van de faculteit Diergeneeskunde bij de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op het verbeteren van de methodes om het welzijn van met name landbouwhuisdieren te meten. Zo probeert hij erachter te komen hoe dieren ‘hun leefomgeving beleven’.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media