NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Stop het zwanendriften

  knobbelzwanen.jpg

  Zwanendriften is een vorm van pluimveehouderij waarbij honderden zwanenparen worden geleewiekt, gemerkt en aan hun lot worden overgelaten. Officieel verboden bij de Flora- en Faunawet. Maar dankzij een ontheffing kon tot 2013 het driften van zwanen voor vlees, dons en veren jarenlang doorgaan.

  Dierenleed
  Officieel worden de zwanen nu gedrift om als siervogel te worden verkocht, maar het dierenleed als gevolg van het verstoren, vangen, leewieken en vervoeren van de vogels is nog even groot als voorheen.

  Bovendien is er nauwelijks controle op wat er na verkoop met de zwanen gebeurt. Vanaf 2018 is is het leewieken verboden. Veel mensen gaan er van uit dat er dan automatisch een einde zal komen aan het zwanendriften. ?Niets is echter minder waar.?

  Zwanendrifters hebben al aangekondigd dat ze vanaf die tijd de dieren gaan kortwieken en hun bedrijf verder gewoon voortzetten. ?Ook na 2018 zal het dierenleed, dat onlosmakelijk met het zwanendriften is verbonden, gewoon blijven bestaan.


  Zo zien we ze liever. Fotograaf: kasteelheertje

  Teken de petitie
  Tot maandagmiddag 26 januari kunt u de petitie tegen het zwanendriften tekenen, gestart door de Werkgroep 'Stop het zwanendriften' en gesteund door o.a. de Dierenbescherming.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio