Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stop het zwanendriften

  •  
23-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
307 keer bekeken
  •  
knobbelzwanen.jpg
Zwanendriften is een vorm van pluimveehouderij waarbij honderden zwanenparen worden geleewiekt, gemerkt en aan hun lot worden overgelaten. Officieel verboden bij de Flora- en Faunawet. Maar dankzij een ontheffing kon tot 2013 het driften van zwanen voor vlees, dons en veren jarenlang doorgaan.
Dierenleed
Officieel worden de zwanen nu gedrift om als siervogel te worden verkocht, maar het dierenleed als gevolg van het verstoren, vangen, leewieken en vervoeren van de vogels is nog even groot als voorheen.
Bovendien is er nauwelijks controle op wat er na verkoop met de zwanen gebeurt. Vanaf 2018 is is het leewieken verboden. Veel mensen gaan er van uit dat er dan automatisch een einde zal komen aan het zwanendriften. ?Niets is echter minder waar.?
Zwanendrifters hebben al aangekondigd dat ze vanaf die tijd de dieren gaan kortwieken en hun bedrijf verder gewoon voortzetten. ?Ook na 2018 zal het dierenleed, dat onlosmakelijk met het zwanendriften is verbonden, gewoon blijven bestaan.
zwanen2
Zo zien we ze liever. Fotograaf: kasteelheertje
Teken de petitie
Tot maandagmiddag 26 januari kunt u de petitie tegen het zwanendriften tekenen, gestart door de Werkgroep 'Stop het zwanendriften' en gesteund door o.a. de Dierenbescherming.
zwaan1
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.