NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • ‘Stop investeringen in de palmolie-industrie’

  Rolf Schipper palmolie 2
  Rolf Schipper op een palmolieplantage - Milieudefensie

  Servicelijnen van ABN AMRO, ING en Rabobank waren dit weekend overbelast door een actie van Milieudefensie. Bekende Nederlanders als Froukje Jansen, boze bankklanten en burgers belden de banken plat vanuit een callcenter op de Dam in Amsterdam en ruim tweehonderd locaties in het land. Zij eisen dat de banken hun geld weghalen bij de palmolie-industrie; een industrie die verantwoordelijk is voor grootschalige ontbossing, landroof en mensenrechtenschendingen. In totaal zijn per telefoon en internet meer dan 3500 klachten ingediend. De gemiddelde wachttijd liep op tot tien minuten.

  Rolf Schipper, campagneleider van Milieudefensie: “De massale klachtenstroom laat duidelijk zien dat Nederlanders willen dat hun spaargeld bijdraagt aan een betere wereld; niet aan de kap van het regenwoud. Banken, luister naar je klanten, en bescherm het regenwoud!”

  Van Amsterdam tot Maastricht

  Behalve vanuit het pop-up callcenter in Amsterdam werden de banken bestookt met mails en telefoontjes vanuit meer dan 200 huiskamer-meet-ups in onder meer Utrecht, Den Haag, Nijmegen, Eindhoven en Maastricht. Veel voorbijgangers in Amsterdam namen spontaan plaats in het belpanel en namen contact op met hun bank om een klacht in te dienen.

  Stop investeringen in de palmolie-industrie

  De drie grote Nederlandse banken investeerden de afgelopen jaren bijna 5 miljard euro in de palmolie-industrie. Palmoliebedrijven verwoesten op grote schaal het regenwoud, vernietigen flora en fauna en verjagen de lokale bevolking van hun land.
  Nederlanders hebben via de website trekdegrens.nl inmiddels 78.000 ansichtkaarten gestuurd naar de banken met de oproep de palmolie-industrie vaarwel te zeggen.

  Bron: Milieudefensie

  Geplaatst in: Nieuws