Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stormruiter: hoofdrol voor het Friese paard

  •  
23-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
Jonge Friese hengsten van stal Henswoude

© foto : KNFS

Het is dit jaar een van de grootste projecten in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018: Stormruiter . Een muziektheater waarin naast menselijk acteurs ook een zeer belangrijke rol is neergelegd voor paarden en dan met name het Friese paard. Honderd Friese paarden zullen een rol hebben in het stuk. Zo leent Germ Aise Bouma van stal Henswoude ook enkele paarden uit aan het spektakel. 

Het verhaal

Het verhaal is gebaseerd op Der Schimmelreiter, de negentiende -eeuwse novelle van de Duitse schrijver Theodor Storm. In dit verhaal is een schimmelhengst de stamvader van het Friese ras. Het Friese paard is het oudste inlandse raspaard van Nederland. Al in de 13e eeuw was de Fries bekend en het paard vertoont het nog steeds overeenkomsten met zijn verre voorouders. 
Friese paarden werden waarschijnlijk al meer dan drieduizend jaar geleden gebruikt. De Romeinen namen de Fries mee als oorlogspaard voor hun veldtochten.

Ondergang en opkomst

In de jaren zestig was er een crisis in de fokkerij. De boerenbedrijven gingen mechaniseren, en het paard werd het paard overbodig. Zo stonden er in 1965 stonden nog maar 500 merries ingeschreven in de registers van het stamboek. Om aandacht te vragen voor behoud van het Friese paard maakte de landelijke paardrijvereniging 'De Oorsprong' in 1967 een kruistocht door de provincie Friesland om het Friese paard in de schijnwerpers te zetten. Of het aan deze promotietocht lag dat is onduidelijk maar in de decennia die volgden groeide het Friese ras.
Het is tegenwoordig wereldwijd een zeer gewild ras en met meer dan 70.000 paarden geregistreerd bij het KFPS ( Koninklijke Friese Paarden Stamboek) is het ras behouden gebleven.

Meer over:

stormruiter, paard
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.