NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Succes wilde kat

  WildekatTim1.png

  Minder dan een jaar geleden zond Vroege Vogels de eerste beelden uit van een wilde kat in het Vijlenerbos in Limburg. In december bleken er wilde kittens in hetzelfde gebied rond te lopen, en inmiddels schat men de populatie wilde katten in het Vijlenerbos op maar liefst tien exemplaren. 

   De populatie wilde katten in het Vijlenerbos is boven verwachting explosief gegroeid. Ark Natuurontwikkeling heeft daar dankbaar gebruik van gemaakt en vijf katten gezenderd. Zo onderzoekt Ark hoe de katten het terrein gebruiken en waar de knelpunten liggen in het bereiken van andere gebieden.  De eerste resultaten van wat de zenders registreren zijn inmiddels bekend. Zo struint de enige poes van het stel altijd in hetzelfde hoekje van het bos, terwijl een van de katers op een nacht wel een afstand van 15 kilometer aflegt. De katten bevinden zich altijd aan de noordkant van het bos. Waarom ze de zuidkant van het Vijlenerbos mijden is onduidelijk. Meer resultaten worden aan het eind van dit jaar verwacht.

  Wilde kat versus huiskat
  De Europese wilde kat (Felis silvestris) is een wild dier dat oorspronkelijk in Europa thuishoort. Het is echt een andere soort dan onze huiskat, die afstamt van de Afrikaanse wilde kat. De Europese wilde kat, die er op het oog uitziet als een cyperse huiskat, is vooral goed herkenbaar aan z’n dikke staart met drie tot vijf zwarte ringen. Bij een cyper loopt er aan de bovenkant ook nog een lange zwarte streep over de hele lengte van de staart. Een wilde kat heeft die streep niet. 

  De katten die zich nu in het Vijlenerbos bevinden zijn waarschijnlijk afkomstig uit de Eifel. Bij een van de katten is dat vastgesteld door middel van DNA-onderzoek

  Geplaatst in: Fragment TV

Media