Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Succesvol jaar voor weidevogels in Friesland

  •  
05-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kievit.jpg
Na jaren van afname en te weinig vliegvlugge kuikens van vooral de kievit en grutto is 2010 een geweldig jaar geweest voor de weidevogels in de terreinen van Natuurmonumenten in Zuidwest Friesland.
De aantallen broedparen verdubbelden in sommige gebieden. Maar wat nog veel belangrijker is voor de weidevogelstand, is het grote aantal jongen dat vliegvlug is geworden.
Kuikentelling
In natuurgebied Skrins is begin juni een kuikentelling gehouden. Er werden op dat moment nog 122 paartjes van grutto's met jongen waargenomen. Dit zijn geweldige aantallen voor een gebied van ongeveer 100 hectare. Ook van de overige weidevogelsoorten werden veel vogels met kuikens geteld.
Oorzaak?
Misschien dat de oorzaak moet worden gezocht in het feit dat het voorjaar door het koude weer later gestart is dan andere jaren. Hierdoor komt de grasgroei later op gang en kunnen jonge vogels zich beter verplaatsen. Dan blijven ze in het reservaat om voedsel te zoeken.
Grutto
Op dit moment worden nog steeds grutto’s gesignaleerd in de terreinen van Natuurmonumenten, terwijl in andere jaren de vogels na half juli niet meer werden gezien. Ook in dat opzicht is 2010 dus een bijzonder jaar.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.