NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Superbloedmaan, een spectaculair natuurverschijnsel

  maandetail
  Superbloedmaan - Fotograaf Joke Bot

  Maandagochtend heeft de superbloedmaan tot veel enthousiaste reacties geleid. Ook via de site en Facebook kregen we mooie foto’s binnen van mensen die extra vroeg waren opgestaan. Dus voor wie het natuurverschijnsel gemist heeft - dat zijn er vast niet veel - een mooie fotoserie van de superbloedmaan:

  superbloedmaan serie
  Vanaf 5.40 t/m 6.24 maakte Klaas Vonk met korte tussenpozen een complete fotoserie van de maan en plaatste deze op onze Facebookpagina.

  supermaan
  De hele nacht was de supermaan al goed te zien. Foto van Elsa Verheijen op Facebook van de maan nog voor de verduistering.

  bloedmaan
  Ongelooflijk hoeveel details van de maan te zien zijn op deze foto van Joke Bot (via Facebook).

  superbloedmaan
  Net voorbij de totale verduistering, bovenaan zie je de maan al weer lichter worden - Fotograaf Dommelfoto.

  superbloedmaan
  Niet elke foto was even scherp, maar deze verdient een plekje omdat de 10-jarige Mathias “heeeeeel vroeg op wilde staan en dat ook deed”, aldus Veronica Dijkman Dulkes via Facebook. Zoveel enthousiasme kan je alleen maar belonen!

  Rode gloed en supergroot

  Op maandagochtend 21 januari was er een super grote totale maansverduistering te zien. Een indrukwekkend natuurverschijnsel dat we in ons land maar zelden kunt aanschouwen. Voor een totale maansverduistering moet er een volle maan zijn, een maan die vol beschenen wordt door de zon. Tijdens de verduistering schuift de aarde tussen de maan en de zon. De aarde werpt dan een schaduw op de maan waardoor deze een sfeervolle donkerrode tint krijgt. Dit verschijnsel wordt dan ook wel bloedmaan genoemd. De rode gloed komt doordat aan de zijkant van de aarde nog net wat zonlicht gefilterd door de dampkring schijnt. Dit zogenaamde ‘schermeringslicht’ komt in die schaduw van de aarde terecht en weerkaatst op de maan waardoor wij het kunnen zien. Net als bij een zonsondergang maakt het licht een langere weg door de dampkring. Deeltjes in de atmosfeer verstrooien het licht en behalve het rode licht (dat de grootste golflengte heeft en moeilijk te verstrooien is) komt er nog doorheen.

  Als extraatje was het maandagochtend ook nog eens een supermaan. Omdat de maan niet in een rechte baan rond de aarde draait varieert de afstand tot de aarde. Vannacht staat de maan dichterbij de aarde en oogt voor ons daarom groter en schijnt helderder. Dat maakt de maan vannacht super.

  Geplaatst in: Fotoserie

Meer in Fotoserie