Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Surfers maken stranden plasticvrij

  •  
19-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dit weekend wordt wereldwijd de Beach Clean-up 'Ocean Initiatives' gehouden. Doel is om te laten zien hoeveel rotzooi er op de stranden en in de zee terecht komt. Het gaat met name om plastic afval dat zich in zee ophoopt en zorgt voor complete drijvende plastic eilanden. Jesse Goossens schreef hier een boek over: de plastic soep .
De Beach Clean-up wordt georganiseerd door een club van idealistische surfers, de Surfrider Foundation. In Nederland worden de stranden op een tiental plekken opgeruimd, waaronder in Scheveningen.
In de Stille Oceaan drijft een enorme berg plastic afval, twee keer zo groot als de Verenigde Staten. Deze plastic soep is een van de grootste, maar ook een van de meest onzichtbare afvalverzamelingen op aarde. Op nog vier andere plekken in de wereld is een soortgelijke berg afval geconstateerd.
Volgens Jesse Goossens bedreigt de soep niet alleen het milieu, maar ook de gezondheid van de mens, vanwege de giftige stoffen in het plastic. Het probleem is dat plastic niet vergaat. Het breekt af in minuscule stukjes, die onderdeel van het water gaan uitmaken. Uiteindelijk komen die deeltjes in de voedselketen terecht, dus ook in de vissen die de mens weer eet. Of ze zakken naar de bodem, waar ze dan blijven liggen.
Kijk hier voor meer informatie over de Beach Clean-up.  Alle opruimacties zijn hier te zien.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.