NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Suzuki fruitvlieg kan leiden tot voedseltekort vogels

  suzuki-fruitvlieg.jpg
  foto: Herman Helsen (PPO-WUR)

  De suzuki-fruitvlieg blijkt inmiddels op grote schaal vruchten in de natuur aan te tasten. De afgelopen zeer warme periode stimuleerde de verdere uitbreiding van deze schadelijke fruitvlieg. Doordat de vruchten van soorten als vlier, bramen en vuilboom versneld verrotten kan de aantasting grote gevolgen gaan hebben voor vogels die de vruchten gebruiken om op te vetten voor de wintermaanden.

  Vorige week liepen de maximumtemperaturen op tot recordhoogte in ons land. De hoge temperaturen zijn ideaal geweest voor de ontwikkeling van de suzuki-fruitvlieg. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat suzuki-fruitvliegen zich het snelst ontwikkelen bij temperaturen van 28 °C. Boven de 30 °C loopt de ontwikkelingssnelheid snel terug. Ze leggen de meeste eieren bij temperaturen tussen de 18 en 22 °C.

  Tijdens de recente warme periode is de ontwikkeling gevolgd van de suzuki-fruitvliegen in diverse planten waaronder vlier, kamperfoelie, laurier, sneeuwbes, virburnum bessen en wilde bramen. De ontwikkeling van zowel jonge als oude larven verliep goed. Als een bes leeggegeten is verhuizen de larven naar een andere bes om de ontwikkeling te voltooien. De bessen blijven verschrompeld achter.

  Het volledige bericht is te vinden op de website van Naturetoday.

  Bron: Silvia Hellingman, Biocontrole Onderoek & Advies, Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University.

  Geplaatst in: Nieuws