Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Terug naar het giflandschap

  •  
16-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
foto-1-giflandschap

© Volgermeerpolder 1992 - Fotograaf Wout Berger

Wat is er gebeurd met giflandschappen als de Volgermeerpolder en het Utrechtse Griftpark? Fotograaf Wout Berger legde het vast, toen en nu.
Begin jaren tachtig waarde er een gifspook door Nederland. Overal ontdekte men plekken die ernstig vervuild waren door dioxine, tolueen en andere stoffen waarvan de meeste mensen het bestaan niet kenden. Het begon met een gifbelt onder een nieuwbouwwijk in Lekkerkerk, daarna volgden duizenden andere plekken zoals de Volgermeerpolder en het Utrechtse Griftpark.

Gefotografeerd

Gefascineerd door die plekken ging fotograaf Wout Berger op pad om ze te fotograferen. Het was dan misschien wel vervuilde grond, het landschap vond hij toch mooi. Dat contrast vormde de basis van zijn boek Giflandschap uit 1992.
Nu, 25 jaar later, keert Berger op verzoek van bodemsaneringsdeskundige Willem Hendriks terug naar al die plekken om te zien wat er is gebeurd in de tussentijd. Zoveel mogelijk op zoek naar de exacte plek van toen, ontdekt hij een nieuw landschap en soms juist helemaal niet. Het levert het boek Giflandschap Revisited op.
In Nederland bevinden zich nog ruim 400.000 mogelijk ernstig vervuilde locaties. Daarvan zijn er inmiddels 40.000 gesaneerd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.