NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Terugkerend regenwoud in secundair bos

  secundair bos Mexico
  Secundair bos landschap in Mexico. Foto: Frans Bongers

  Ecologen en wetenschappers van de Universiteit van Wageningen en de Universiteit van Mexico onderzoeken al 25 jaar de landschapsverandering als gevolg van het verdwijnende regenwoud in Mexico. Nu hebben ze de handen ineen geslagen met kunstcollectief Cascoland uit Amsterdam om alternatieve manieren te vinden om ontbossing tegen te gaan. 

  Invloed mens

  Vroege Vogels verslaggever Jesper Buursink maakt onderdeel uit van het Cascoland kunstcollectief en is aanwezig tijdens de research voor dit bijzonder project in het regenwoud van Mexico. Hij maakt een reeks reportages met Frans Bongers, tropisch-bos ecoloog van de Universiteit Wageningen, en Thom Kuypers, ecoloog en directeur van Forefront. Samen met wetenschappers en ecologen van de Universiteit van Mexico (UNAM) bekijken ze de huidige staat van het regenwoud en zien ze hoe de mens al lang een grote invloed uitoefent op dit regenwoud. 

  Onderzoekers Aline Pingarroni, Frans Bongers, Miguel Martinez-Ramos. Foto: Jesper Buursink

  Secundaire bossen

  Door de groter wordende veeboeren en de oprukkende palmolie-plantages verdwijnt veel regenwoud in Mexico. Voor jaren wordt de grond intensief gebruikt en uitgeput. Maar de grote vraag bij de verdwenen stukken regenwoud is of dit bos weer in zijn oorspronkelijke staat terug zou kunnen groeien. Deze zogeheten secundaire bossen blijken, in tegenstelling tot wat lang gedacht werd, rijk aan biodiversiteit te zijn. Ecosysteem professor van de Universiteit van Mexico Miguel Martinez-Ramos en studenten van de Universiteit van Mexico onderzoeken 10 jaar lang een geregenereerd bos om te kijken hoe deze terug groeit.  

  Luister hier de andere reportage vanuit Mexico over de eetbare jungle.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio