Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Test op blauwalg mist giftige soorten'

  •  
16-05-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
461 keer bekeken
  •  
9f08a11102.jpg
De huidige manier waarop in Nederland zwemwater wordt getest op de aanwezigheid van blauwalgen, is onvoldoende. De test mist bepaalde giftige soorten blauwalg die wel schadelijk zijn voor mens en dier.
Hond
Vorig jaar is voor het eerst een hond overleden door een blauwalggif waarop niet wordt getest. De hond had gezwommen in het IJmeer en bezweek enkele uren later aan anatoxine-a, een niet-getest blauwalgengif.
Klachten
Dat stellen woensdag blauwalgenonderzoekers Els Faassen en Miquel Lürling van de Wageningen Universiteit. Volgens hen wordt in Nederland nu op vijf soorten blauwalg getest. Blauwalg of cyanobacterie kan voor oog- en oorklachten, huidproblemen, misselijkheid en diarree zorgen. De alg wordt actief bij warm weer en vormt een dikke, stinkende laag op water met weinig stroming. Zwemwater met blauwalg wordt afgesloten.
IJmeer
Blauwalgen die anatoxine-a produceren zijn zogeheten bentische soorten, die op de bodem van waterpartijen leven. Deze gifsoort is tot nu toe alleen in hoge concentraties in het IJmeer gevonden volgens de wetenschappers. ,,Omdat ze op de bodem leven, is de kans dat je de bacterie als mens binnenkrijgt niet zo groot. Maar er is wel reden tot zorg. Het bestaande testprotocol moet worden aangepast'', aldus Faassen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.