NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Tiengemeten tegen de waterteunisbloem

  Tiengemeten_door_marjagoos.jpg
  Tiengemeten door marjagoos Berenklauw door LuLaLi

  Tiengemeten is teruggegeven aan de natuur. Nu dreigt een vijverplantje het hele gebied te overwoekeren en de biodiversiteit te verwoesten, dus moet er toch weer ingegrepen worden. 

  Op Tiengemeten is de kleine waterteunisbloem (Ludwiga peploides) een behoorlijke plaag aan het worden. Deze mooie plant met z’n gele bloemetjes is een exoot, ontwikkelt zich explosief en kan een bedreiging vormen voor inheemse soorten. De angst is dat de teunisbloem straks heel Tiengemeten gaat overwoekeren en wellicht ook de oversteek maakt naar de nabijgelegen Biesbosch. Janine gaat met Natuurmonumenten en een grote graafmachine aan de slag om het mooie, maar bedreigende plantje weg te halen. 

  De kleine waterteunisbloem komt met name voor in het kommoeras van de Weelde, een gedeelte van Tiengemeten. Natuurmonumenten bestrijdt de waterteunisbloem handmatig en machinaal. Zo wordt een kleine graafmachine gebruikt om de groeiplekken van de bloemen af te graven. De planten worden daarna in een grote kuil gekieperd. 

  De kleine waterteunisbloem komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, kan goed tegen strenge winters en houdt van brakke omstandigheden, zoals het getijdewater rond Tiengemeten. De plant met de gele bloemetjes bloeit van juli tot oktober en is zelfbestuivend en kan daardoor ook zaden produceren indien slechts één plant aanwezig is. Hij houdt dus goed stand en kan zich makkelijk verspreiden, daarom wordt hij sinds januari 2011 ook niet langer verkocht in Nederland. 

  Niet alleen de kleine waterteunisbloem heeft de neiging te woekeren en vormt dus een probleem voor onze natuur en natuurbeheer. Ook de bekende grote reuzenberenklauw en de reuzenbalsemien vormen bijvoorbeeld een probleem. Vooral de reuzenberenklauw is op sommige plekken in Nederland niet of nauwelijks meer te bestrijden, en als we niet oppassen is dat straks ook het geval met de kleine waterteunisbloem. 

  Geplaatst in: Fragment TV

Media