Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tiengemeten: van landbouw tot natuurgebied

  •  
06-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
195 keer bekeken
  •  
VV tiengemeten foto
Op de eilanden van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse delta is maar weinig ruimte voor natuur en voor trekvogels omdat die eilanden vrijwel geheel worden gebruikt voor intensieve landbouw. Aardappels, snijbloemen en andere gewassen waarbij de akkers volledig worden doodgespoten. De vogels moeten het vooral van de randen rondom de eilanden en de dijken hebben met af en toe een plukje natuurgebied. Ook trekvissen hebben het moeilijk doordat de Deltawerken veel waterovergangen hebben afgesloten. Kortom: de natuur zit hier in zwaar weer. Men wil de natuur hier weer herstellen. Met het eiland Tiengemeten wordt een begin gemaakt met natuurherstel.

Tiengemeten: groots natuurontwikkelingsproject

In 1997 is gestart met het omzetten van de 700 hectare akkerbouwgrond naar natuurgebied. Daarmee werd Tiengemeten het grootste natuurontwikkelingsproject van Nederland. De boerengezinnen die al generaties lang op het eiland woonden, werden hierbij gedwongen hun boerderij op te geven, en werden uitgekocht. In mei 2007 verliet de laatste boer het eiland.
Een dijk werd doorgestoken, wegen maakten plaats voor water en boerderijen werden ruines. Vanaf het eerste moment van de omvorming ontdekten talrijke vogels het eiland.
Nu al, na ruim 10 jaar, is het een natuurgebied vol met vogels als kiekendieven, zeearend, ganzen, geoorde futen, zwanen, roerdompen, en zelfs de zeldzame roodhalsfuut is het eiland aan het verkennen.

Meer over:

tiengemeten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.