Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tijgerspin zit overal

  •  
17-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
915 keer bekeken
  •  
Tijgerspin_door_hansbrongers.jpg

© Wespspin. Fotograaf: hansbrongers

Sommigen noemen hem de tijgerspin, anderen de wespspin. In de jaren tachtig stak hij voor het eerst de grens over bij Zuid-Limburg. Nu vind je de geel-zwart gestreepte spin overal in Nederland.
De spin is op eigen kracht de grens overgestoken. We noemen het dan geen exoot, maar een nieuwe, Nederlandse soort. In relatief korte tijd heeft-ie zich door het hele land weten te verspreiden.
En dat valt op. De paar centimeter grote spin heeft namelijk een opvallend uiterlijk. Zijn menu is ook bijzonder: de tijgerspin smult van sprinkhanen.
Menno gaat met spinnenkenner Peter Koomen van Natuurmuseum Fryslân  naar een van de grootste tijgerspinnen-hotspots van Nederland: de prachtige Heemtuin  in Rucphen.
De tijgerspin is een forse spin. Hij behoort tot de familie van de wielwebspinnen ( Araneidae ), waartoe ook onze kruisspinnen behoren. Dankzij het opvallende, exotische uiterlijk van het volgroeide vrouwtje met haar geel-zwart gestreepte achterlijf wordt deze spin nogal snel waargenomen en gemeld. Het zijn vrijwel uitsluitend de vrouwtjes die worden gezien. Vanwege de grote aandacht voor deze opvallende soort werd hij in 2001 als Spin van het jaar in Europa uitgekozen.

Meer over:

tijgerspin
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.