Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: bouw een bijtjes- en mensenbank

  •  
20-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
bijenbank_voor_site.jpg
Een echt hebbeding, de "bijtjesbank" die Vakvereniging Wilde Weelde voor de Floriade heeft ontworpen. Het is een combinatie tussen een bank en een insectenhotel. De insectenhotels die we dikwijls zien in heemtuinen en natuurtuinen zien zijn heel functioneel voor de bijen, maar hebben ook een wel erg "organische" uitstraling. Heel mooi in sommige tuinen, maar velen geven toch de voorkeur aan een iets strakker ontwerp, iets meer design.
Deze bank heeft een strakke gebogen vorm, meegaande met de belijning van het ontwerp. Binnen deze strakke "kaders" zijn allerlei materialen aangebracht waarin insecten en met name wilde solitaire bijtjes zich in kunnen verschuilen of hun eitjes kunnen leggen.
Afmeting van de bank:
-    Hoogte 45 cm (geschikte hoogte om op te zitten)
-    Lengte circa 7-8 meter. In de praktijk nog te bepalen.
-    Breedte 60cm, breed genoeg om lekker op te kunnen zitten
Materialen:
-    Boomstammetjes met geboorde gaatjes, doorsnede ten minsten 5-10 cm,
-    Holle stengels zoals bossen riet of bamboestokken
-    Mengsel van leem, zand en cement.
-    Allerhande rommel, zoals bierblikjes, houtsnippers, oud papier
-    Tegels, stenen, dikke stukken hout etc.
-    Brokken mergel met gaatje erin.
Deugdelijke bekisting
Om de vorm van de bank goed strak te krijgen is het van belang een deugdelijke bekisting te maken van plaatmateriaal en palen/balken. De bekisting heeft vooral als doel ‘lijn’ te geven aan de ‘vulling’. Aangezien de vorm strak is, kan binnen de bekisting gespeeld worden met materialen. In de bekisting worden de diverse materialen aangebracht tegen de zijwanden.
Vulling
De kern van de bank wordt opgevuld met een mengsel van leem, zand en cement. Hierdoor ontstaat een stevig geheel. Dit moet in de bekisting enigszins in elkaar gestampt worden. Maar niet te hard, want dan kan de bekisting dit niet houden. Zorg ervoor dat het leem/cementmengsel niet te nat is, maar slechts licht vochtig, zodat deze niet gaat uitlopen.
Afwerking
De bovenste 5 cm wordt gemaakt van een mengsel van zand, cement en grind, dus zonder leem. Hierdoor ontstaat een sterke "plaat" die goed glad is af te werken en hierdoor prettig zit.
Kijk voor een werkbeschrijving op: wildeweeldewereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.