NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Tip: oranjetipje

  oranjetipje_04.jpg

  Het oranjetipje is een typische voorjaarsvlinder. Vanaf eind maart is deze vlinder tegenwoordig al te zien. Het gaat dan voornamelijk om mannetjes. Deze vliegen altijd al wat eerder dan de vrouwtjes.  De mannetjes zijn goed te herkennen doordat ze de oranje gekleurde vleugelpunt hebben. Bij vrouwtjes ontbreekt de oranje kleur en deze lijken erg sterk op de algemene koolwitjes die inmiddels ook al vliegen.

  Tuin als kroeg
  Het oranjetipje doet het goed in bijna het hele land. Het is een vlinder van grasland in de buurt van bomen en struiken. Ze zitten in de vochtige pinksterbloemgraslanden, maar ook in open bospaden waar look zonder look staat. Ook in tuinen kunnen ze goed leefgebied vinden. Als we maar zorgen voor bloeiende planten dan zullen de vlinders er in te zien zijn op zoek naar brandstof in de vorm van nectar. Dat is de functie van de tuin als kroeg.

  Tuin als huis
  Maar de tuin kan ook echt een thuis zijn voor oranjetipjes. Dan moeten we zorgen dat er planten staan waarop de rupsen kunnen overleven. Naast de genoemde pinksterbloem en look zonder look zijn dat bijvoorbeeld ook judaspenning en damastbloem. Hiermee is de tuin een kraamkamer en kun je voorjaar in voorjaar uit genieten van de oranjetipjes.

  Tekst en onderste foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting

  Meer waardplanten voor Vlinders in onze Tuinreservatentip van vorig voorjaar.

  Geplaatst in: Tuintip