NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Tip: stop de mier

  mieren_2.jpg

  Mieren in de tuin zijn nuttig. Lopen ze in kolonnes door je borders dan kun je ze te lijf gaan met planten. Er zijn namelijk planten waar mieren een hekel aan hebben omdat de geur niet in de smaak valt. Dat zijn  bijvoorbeeld afrikaantjes, lavendel, goudsbloemen, bieslook en boerenwormkruid.  

  Je kunt mieren op een natuurlijke manier weg krijgen door ze om te tuin te leiden. Je gebruikt dan gewoon hun mierenmethode. Zij markeren hun vaste routes met geuren. Als je ze in de war wil brengen moet je hun spoor uitwissen: geur met geur bestrijden. Bijvoorbeeld met citroensap, gemalen kruidnagel, azijn gemengd met dezelfde hoeveelheid water, peper, basilicum, lavendel, munt, salie, kaneel en nootmuskaat.

  Mieren hebben ook een hekel aan koffiedik en (gemalen) krijt. Strooi dat op de routes waar je ze niet wil hebben. Ook van koper moeten ze niets hebben. Koperdraad heb je niet altijd in huis, maar koperen muntjes werken ook.
  Mieren gaan hun neus achterna. Ze ‘ruiken’ dals er iets te halen valt. Daarom de laatste belangrijke tip: houd je huis schoon. Als ze eenmaal binnen zijn dan blijft het niet bij een handvol mieren. Dan is je keuken in de kortste keuren door een kolonie werksters bezet.

  Lees ook: mieren praten met een luchtje

  Carla van Lingen
  Foto: mara. Kijk voor de nieuwste foto's van mara op Vroege Vogels fotogalerij

  Geplaatst in: Tuintip