Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: stop de mier

  •  
30-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
mieren_2.jpg
Mieren in de tuin zijn nuttig. Lopen ze in kolonnes door je borders dan kun je ze te lijf gaan met planten. Er zijn namelijk planten waar mieren een hekel aan hebben omdat de geur niet in de smaak valt. Dat zijn  bijvoorbeeld afrikaantjes, lavendel, goudsbloemen, bieslook en boerenwormkruid.  
Je kunt mieren op een natuurlijke manier weg krijgen door ze om te tuin te leiden. Je gebruikt dan gewoon hun mierenmethode. Zij markeren hun vaste routes met geuren. Als je ze in de war wil brengen moet je hun spoor uitwissen: geur met geur bestrijden. Bijvoorbeeld met citroensap, gemalen kruidnagel, azijn gemengd met dezelfde hoeveelheid water, peper, basilicum, lavendel, munt, salie, kaneel en nootmuskaat.
Mieren hebben ook een hekel aan koffiedik en (gemalen) krijt. Strooi dat op de routes waar je ze niet wil hebben. Ook van koper moeten ze niets hebben. Koperdraad heb je niet altijd in huis, maar koperen muntjes werken ook.
Mieren gaan hun neus achterna. Ze ‘ruiken’ dals er iets te halen valt. Daarom de laatste belangrijke tip: houd je huis schoon. Als ze eenmaal binnen zijn dan blijft het niet bij een handvol mieren. Dan is je keuken in de kortste keuren door een kolonie werksters bezet.
Carla van Lingen
Foto: mara. Kijk voor de nieuwste foto's van mara op Vroege Vogels fotogalerij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.