Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tipvideo: Roodborst in de tuin

  •  
14-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
261 keer bekeken
  •  
roodborst-2.jpg
Wie slim voert, kan de mooiste vogelsoorten naar de tuin lokken. In deze derde aflevering staan de roodborst en andere insecteneters centraal, zoals de heggenmus en het winterkoninkje.
Jasper de Ruiter van Vogelbescherming Nederland laat zien hoe je de tuin inricht en welk voedsel je kunt aanbieden.
Roodborst
Dankzij de felrode borst is het roodborstje makkelijk te herkennen. Elke roodborst heeft zijn of haar eigen voedselterritorium. Het hele jaar door zingt de roodborst om zijn territorium te verdedigen.
De roodborst eet voornamelijk op de grond levende insecten zoals kevers, wormen en spinnen. Als je ze wilt bijvoeren kun je broodkruimels en havermout geven maar een echte traktatie zijn meelwormen!
roodborst-1
Fotograaf: WillemdeWolf
Winterkoninkje
Een andere liefhebber van meelwormen is het winterkoninkje. Dit kleine vogeltje weegt ongeveer 10 gram en is te herkennen aan zijn korte opgewipte staart.
Je kunt ze broodkruimels of meelwormen geven, maar zorg wel voor een goed beschutte, sneeuwvrije plek op de grond die ze makkelijk vanuit de begroeiing kunnen bereiken.
winterkoninkje
Fotograaf: jvbeilen
Heggenmus
Een moeilijker te herkennen vogel is de heggenmus. Zijn verenpak lijkt op dat van een huismus, maar je kunt ze onderscheiden door de blauwgrijze kop, hals en borst.
Ook hun gedrag valt op: ze schuifelen stiekem over de grond onder dekking van begroeiing. Hier zoeken ze naar insecten en zaden. In de winter kun je broodkruimels en zaden geven op een rustige voederplaats op de grond.
Heggenmus-1
Fotograaf: Melenboer
Serie slim voeren
In de eerste aflevering over slim vogels voeren kun je zien hoe je zaadeters lokt zoals de mus, vink en groenling. In de tweede video staan boomklauteraars centraal, zoals specht, boomklever en boomkruiper.
In de komende weken komen ook andere groepen aan bod waaronder de mezen (koolmees, pimpelmees) en de besseneters (merel).
Met dank aan: Niels Schild en Gerrie van der Meulen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.