NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Toch bijvoeren grote grazers in Oostvaardersplassen

  Grote grazers in de Oostvaardersplassen
  Grote grazers in de Oostvaardersplassen - Fotograaf: vrvogel1942

  Hooibalen die over het hek werden gegooid, bedreigde boswachters en uiteindelijk Staatsbosbeheer dat overstag gaat. Net als eerdere jaren laaide de discussie afgelopen week weer hoog op over het bijvoeren van de grote grazers in de Oostvaardersplassen.

  Oplopende emoties

  Veel mensen vinden het moeilijk om de natuur haar gang te laten gaan. Met balen hooi kwamen ze naar de Oostvaardersplassen en gooiden ze illegaal over de de hekken. Omdat de gemoederen verhit raakten als de boswachters dat voedsel weer weghaalden, heeft de provincie Flevoland toch besloten om over te gaan tot bijvoeren.

  Staatsbosbeheer niet blij

  "De maatschappelijke onrust leidt ertoe dat veel mensen het recht in eigen hand nemen door bij te gaan voeren. En er worden veelvuldig bedreigingen geuit aan de uitvoerende boswachters. Door het nu tijdelijk overgaan tot bijvoeren wil de provincie de maatschappelijke onrust beperken", motiveert provincie Flevoland het besluit. Zij zijn het bevoegd gezag en Staatsbosbeheer voert uit.

  Staatsbosbeheer is niet blij met het besluit ,,maar voldoet als uitvoerende organisatie aan het verzoek van de provincie''. Op zeven plaatsen in het gebied hebben medewerkers al balen hooi neergelegd. "Voor alle anderen blijft bijvoeren verboden", benadrukt de provincie. Volgens Staatsbosbeheer is het belangrijk dat niet het verkeerde hooi wordt neergelegd. "De magen van de grote grazers kunnen alleen schraal hooi aan."

  Verbindingszone

  In de uitzending legt oud-directeur van het Wereldnatuurfonds, Johan van de Gronden, uit dat de verbindingscorridor via het Horsterwold er zou moeten komen met de Veluwe. Zo zouden de grote grazers meer beschutting en meer voedsel kunnen vinden. 

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media