Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Tonijn nog niet uit de gevarenzone

  blauwvintonijn_25.jpg

  De vraag naar tonijn stijgt nog steeds. En als er niet op een duurzame manier op gevist wordt, betekent dat onherroepelijk dat deze geweldige jagers er op een zekere dag niet meer zullen zijn. Met name de gewilde blauwvintonijn stond heel lang op de rode lijst. ICCAT, die de visserij op deze tonijn reguleert in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, heeft met verscherpte maatregelen en toezicht deze jaagvis voor uitsterven weten te behoeden.

  MSC keurmerk

  Steven Adolf is onderzoeker aan de Wageningen Universiteit en is verbonden aan het Best Tuna Project. Hierbij kijkt hij vooral naar duurzame vangstmethodes en certificering, zoals het MSC-keurmerk. Hij schreef het boek 'De reuzentonijn' waarin hij de teloorgang van de blauwvintonijn in de Europese wateren beschrijft. Dit najaar komt er een tweede boek uit waarin hij ingaat op andere tonijnsoorten, zoals de skipjack. Ook bespreekt hij de bevissing van de soorten, waaronder de blauwvin, in de Indische en Stille Oceaan.

  Skipjack

  De tonijn in de Indische Oceaan en de Stille Oceaan heeft het een stuk zwaarder. Daar wordt de geelvintonijn en grootoogtonijn ernstig overbevist, net als de blauwvintonijn in deze wateren. Alleen de skipjack komt nog ruim voor. En deze kleine tonijn is goed voor zestig procent van het volume. En het is deze tonijn die vooral in blik in onze supermarkten te verkrijgen is.

  Gestrande tonijn

  Toevalligerwijs strandde er op 31 juli op de Brouwersdam een soort tonijn van 2.20 meter. De Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree kwam het dier tegen op patrouille. In het onderstaande filmpje zie je hoe de tonijn wordt geborgen. Het beest zal een onderkomen vinden in een van de natuurmusea in Nederland na onderzocht te zijn door Naturalis.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media