Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Trek van de zangvogels

  •  
23-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
Roodborst
De grote trek naar het zuiden is begonnen: miljoenen vogels vliegen op dit moment naar het Middellandse Zeegebied of diep Afrika in om daar te overwinteren. Daarom gaan vogelaars op zaterdag 1 oktober de hele dag op speciale telposten in het land trekvogels tellen. Dat gebeurt in heel Europa onder de titel Euro Birdwatch 2016. 
Het doel van dit evenement is wereldwijd aandacht te schenken aan vogels en hun leefgebieden. Vogelonderzoekers van SOVON gebruiken de trek om gegevens te verzamelen over de zangvogels die nu wegtrekken.
Vogels als roodborsten, heggenmussen, zwartkoppen, tjiftjafs en kleine karekieten vliegen meestal 's nachts en in de vroege ochtend. Op hun tocht naar het zuiden worden ze gelokt en in mistnetten gevangen. Daarna worden ze gemeten, gewogen, bekeken en geringd en weer vrijgelaten. 

Meer over:

trekvogels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.