Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Trottoirbij en stoepwesp

  •  
14-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8040 keer bekeken
  •  
stoepbijen.jpg
Als je er op let, zie je ze best vaak: hoopjes zand tussen de stoeptegels, vaak met een gaatje in het midden. Gewoon op het tegelpaadje bij je in de tuin. Dan denk je misschien aan mieren, die hun nest in het zand onder de bestrating maken. Maar het kunnen net zo goed bijen of wespen zijn die een bergje zand hebben opgeworpen om tussen en onder de tegels hun nest te maken. 
Zeefwesp
Er zijn verschillende soorten graafwespen die onder de grond leven. Zo kunnen zeefwespen zandheuveltjes van een centimeter hoog en ongeveer vijf centimeter in doorsnee tussen de trottoirtegels maken. Elk vrouwtje graaft haar eigen nestje. Daarna gaat ze op vliegenjacht. Haar buit verlamt ze met een steek en brengt ze vervolgens in haar nest als levend voedsel voor haar toekomstige larven.
Met insectendeskundige Frans van Alebeek gaan we op zoek tussen de stoeptegels en we vinden de zandbijen en graafwespen:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.