Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tuinreservaten: de binnentuin

  •  
31-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
binnentuin.jpg
Wat begon als protest tegen de aanleg van de metrolijn in Amsterdam mondde uit in het sociale woningbouwcomplex 'De Halve Wereld'. 110 woningen rond een grote binnentuin, pal boven de metrobuis. Met bomen, struiken, een moestuin en heel veel bloemen.
De Halve Wereld
Midden in Amsterdam, direct naast het stadhuis ligt een bijzonder woningbouwcomplex: de Halve Wereld. Het vindt zijn oorsprong in de hevige srijd, die actievoerders en Nieuwmarktbewoners rond 1975 voerden tegen de aanleg van de metro. Die is er desondanks gekomen; maar de plannen om de buurt te bedelven onder brede snelwegen en grote kantoren verdwenen van tafel. Het oude stratenpatroon werd hersteld en op de kaalgeslagen plekken werden opnieuw woningen gebouwd.
Succes
De gemeenschappelijke tuin is wel een van de grootste successen van de Halve Wereld. Hij wordt met veel plezier onderhouden door de bewoners, die heel goed weten, dat zoiets in de binnensrad van Amsterdam een lot uit de loterij is, ook nu het gedeelte, waarop de Waterleidingpanden zijn herbouwd, er vanaf is gegaan.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.