Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

TV: tureluurs en rivierprikken

  •  
11-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Tureluur

© Fotograaf: Jos van den Elshout

Deze week in Vroege Vogels TV: slimme tureluurs en de larven van de rivierprik. Verder het Tiny Forest in Zaandam, een klein bos ter grootte van een tennisveld. In de Cursus Vogelzang komt de zang van de vink aan bod.
Van alle weidevogels is de tureluur er het minst slecht aan toe. De tureluur is dan ook veel slimmer dan de grutto. De vogel is bijvoorbeeld niet alleen afhankelijk van boerenland: hij is ook tevreden in greppels, langs slootjes en soms zelfs aan de rand van de stad, ver weg van de maaimachines. En dan is de tureluur ook nog eens een zeer opportunistische vogel als het om de liefde gaat.
Nooit was het mogelijk larven te vinden van de rivierprik. Die verblijven namelijk drie tot vijf jaar ingegraven in de rivierbodem voor ze een volwassen prik worden. Maar biologen hebben nu een soort stofzuiger ontwikkeld waarmee je die larven omhoog kunt halen. Zo komen we weer een stap dichter bij het ontrafelen van het leven van de wonderlijke rivierprik.
Vroege Vogels TV, dinsdag 16 mei om 19.20 uur op NPO2
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.