NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Twee winnaars Groenste Politicus

  Groenstepoliticus
  Bron Natuurmonumenten

  Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy van D66 en Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de Christen Unie zijn allebei verkozen tot Groenste Politicus 2017. Op zondag 11 maart maakte juryvoorzitter Marc van den Tweel deze uitslag bekend in Vroege Vogels.  

  Uit het juryrapport:

  De jury heeft dit jaar gekozen voor een uitzonderlijke verkiezing. Vanwege hun inspirerende en volhardende inzet voor natuurinclusieve, duurzame landbouw verkiest de jury dit jaar zowel mevrouw Dik-Faber van de ChristenUnie als de heer Gerbrandy van D66 gezamenlijk tot groenste politici 2017!

  Wat de jury betreft is dat geen “gedeelde eer”, maar juist “dubbel zoveel eer”. Want alleen door samen te werken, in Europa en Den Haag, kunnen we onze landbouw vergroenen en onze leefomgeving natuurrijker en gezonder maken. 

  Shortlist

  Op de shortlist stonden Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy van D66, Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de Christen Unie en Mario Jacobs, Groen Linkswethouder in Tilburg.

  Citaten uit de juryrapporten :

  Carla Dik-Faber laat zich nadrukkelijk horen over ons natuurlijk kapitaal: natuur en biodiversiteit. Ze is medeorganisator van een rondetafel over (het verlies aan) biodiversiteit en insectensterfte en mede-indiener van de motie betreffende steun voor het Deltaplan Biodiversiteit

  Gerben Jan Gerbrandy zet zich al lang in voor een sterke biodiversiteitsstrategie van de Europese Unie. Hierover stelt zijn rapportage dat het verlies aan plant- en diersoorten in Europa in 2020 moet zijn gestopt. Het afgelopen jaar heeft hij bij de Europese Commissie aangedrongen op een maximale internationale bescherming van het Arctisch gebied.

  Mario Jacobs werkt samen met boeren uit de omgeving aan het verbeteren van de biodiversiteit. Onder andere door landbouwgrond van de gemeente beschikbaar te stellen voor boeren met de opdracht om de weiden bloemrijk te houden en poelen te graven voor amfibieën.

  Tiende keer

  Voor de tiende keer organiseerde Natuurmonumenten deze verkiezing. Dit keer bestond de jury uit Marc van den Tweel (algemeen directeur Natuurmonumenten), Jelle Reumer (hoogleraar paleontologie en bioloog) en Ferry Mingelen (parlementair journalist).

  Vorig jaar werd Rik Grashoff gekozen tot Groenste Politicus. Eerdere winnaars waren Marianne Thieme, gedeputeerde Van den Hout, Kamerleden Polderman, Ouwehand, Jacobi, Van Veldhoven en Van Gerven.

  Lees ook het persbericht van Natuurmonumenten

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media