Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Uitgestorven zeereptiel in de scanner

  •  
12-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_110299.jpg

© skelet

Onderzoekers leggen vrijdag resten van een Mosasaurus in een scanner in Maastricht. Bedoeling is om de oorzaak te achterhalen van vergroeiingen aan de staart van het prehistorische dier. Mosasauriërs leefden ongeveer 66 miljoen jaar geleden. Toen was de omgeving van Maastricht nog zee.
Staart
De Mosasauriër was een zeereptiel met een staart. Paleontologen hebben vastgesteld dat de staarten van deze dieren vaak vergroeiingen vertonen en willen door de scan ontdekken hoe dat komt. Het beest wordt onder een zogenoemde XtremeCT-scanner gelegd. Die wordt in Maastricht momenteel gebruikt voor onderzoek naar botziektes.
Overbelasting
,,Dat er wat aan de hand is met de staart, is duidelijk. We willen uitzoeken wat precies'', zei paleontoloog Anne Schulp van het Natuurhistorisch Museum Maastricht donderdag. ,,We hebben ontdekt dat het wel vaker voorkwam dat er enge vergroeiingen te zien waren op de wervels van de Mosasauriërsstaart. Onze vraag is nu: waren dat vreselijke botinfecties of waren ze het gevolg van overbelasting?''
Bewegen
,,Als de vergroeiingen duiden op overbelasting, kan dat betekenen dat de Mosasauriër tijdens het zwemmen niet zijn flippers, maar vooral zijn staart het zware werk liet doen. Dat zegt weer wat meer over de manier van leven en bewegen van deze grote zeemonsters'', aldus de paleontoloog.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.