NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Uitgestrekte heide op de Sallandse Heuvelrug

  sallandse heuvelrug optie honder

  De Sallandse Heuvelrug is een gebied met on-Nederlandse vergezichten. Vanaf de toppen van de heuvels kijk je over uitgestrekte droge heidevelden en bossen. Dit hooggelegen natuurgebied in Overijssel is de enige plek in ons land waar het korhoen nog voorkomt. Er worden zelfs exemplaren uit Zweden geïmporteerd om deze iconische vogel te redden.

  De Sallandse Heuvelrug bestond na de laatste ijstijd uit bos. Bewoners van de eerste nederzettingen kapten het loofbos om akkertjes aan te leggen. Als de bodem na enkele jaren was uitgeput, werd een nieuw stuk bos ontgonnen en zo ontwikkelde zich heidevelden op voedselarme grond. 

  Door intensieve begrazing van schapen en geiten bleef de Sallandse Heuvelrug kaal: de dieren aten alle jonge boompjes direct op. Eeuwenlang bepaalde dit heidelandschap het uitzicht. Door opkomst van nieuwe landbouwtechnieken en bosplantages is de heide grotendeels verdwenen. De laatste jaren wordt er hard gewerkt om de heideterreinen met zijn bijzondere dier- en plantensoorten te herstellen en te behouden.

  Vroege Vogels TV, vrijdag 18 mei 2018 om 19.35 uur op NPO2

   

  Geplaatst in: Fragment TV

Media