NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Uitstel zandwinning IJsselmeer na protest

  IJsselmeer_EelcovanRoden.jpg
  IJsselmeer. Fotograaf: EelcovanRoden

  Voorlopig wordt er nog geen besluit genomen over het grote zandwinningsproject aan de Friese IJsselmeerkust. Heftige protesten van omwonende hebben een grote rol hierin gespeeld. De bewoners zijn bang dat door de ’zandfabriek’ de rust in het gebied verdwijnt. Daarnaast vrezen ze dat hun uitzicht op een beschermd natuurgebied wordt verpest. Een petitie tegen het project heeft binnen twee weken 6500 handtekeningen opgeleverd.

  De zandwinning zou ongeveer vijf kilometer uit de kust van Gaasterland plaats moeten vinden, vanaf een kunstmatig eiland in het IJsselmeer. Het project is 250 hectare groot, zestig meter diep en zou dertig jaar gaan duren. Volgens zandwinningsbedrijf Royal Smals is het IJsselmeerzand hard nodig omdat het rivierzand in Nederland opraakt.

  Kamervragen

  Het ministerie van Economische Zaken en de provincie Friesland gingen al akkoord. Maar de besluitvorming stokt nu bij de gemeente. De oorzaak is fel protest vanuit de dorpen aan de kust van het IJsselmeer. Naast de petitie voerden bewoners ook actie op de IJsselmeerdijk. Om ‘te genieten’ van de rust die er nu nog is, hielden ze een minuut stilte.

  GroenLinks, ChristenUnie en D66 in de Tweede Kamer zijn het ook niet eens met de zandwinning. In een motie en kamervragen vragen ze minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat of de gevolgde procedure voor de zandwinning correct is geweest. De partijen wijzen erop dat het zandwinningsbedrif Royal Smals 120 miljoen kuub zand wil winnen in een 'een belangrijk foerageergebied voor bijzondere en beschermde vogels’. De minister heeft nog geen reactie gegeven.

  Vroege Vogels plaatste ook de petitie op de website, bekijk het hier. Daarnaast belden we 18 november hierover met Chris Bakker van natuurorganisatie It Fryske Gea, luister het terug.

  Bron: Omrop Fryslân, NOS

  Geplaatst in: Nieuws