Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ultrasoon geluid bruinvissen voor het eerst hoorbaar

  •  
24-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
bruinvis_45.jpg
Bruinvissen in de Oosterschelde zijn niet alleen te spotten, maar vanaf nu ook live te horen. Een speciale technische installatie op het havenhoofd van Zierikzee maakt dit mogelijk.

Hydrofoon

Via een zuil worden bruinvisgeluiden met behulp van een hydrofoon opgevangen. De hydrofoon is bevestigd aan een boei voor de kust. ,,Met een druk op de knop hoort de bezoeker de geluiden die de dieren uitzenden. Op de zuil staat informatie over de bruinvis, de kleinste soort walvisachtigen die in Nederland voorkomt’’, aldus initiatiefnemer Frank Zanderink van Stichting Rugvin.

Havenhoofd van Zierikzee

In de Oosterschelde verblijven ongeveer dertig bruinvissen waarvan een aantal zich zeer regelmatig laat zien rondom het havenhoofd van Zierikzee. Om zich onder water te oriënteren, onderling te communiceren en vis te vangen, zenden bruinvissen hoogfrequente geluiden uit die ze ook weer opvangen wanneer de geluiden terugkaatsen.
In het voorjaar van 2017 wordt de zuil voorzien van een datarecorder. Dit apparaat maakt het mogelijk vast te leggen hoe vaak en wanneer de bruinvissen zich in de buurt van de boei begeven.
Bron: Stichting Rugvin

Meer over:

geluid, bruinvis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.