Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Utrecht, Amsterdam en Alkmaar koplopers in duurzaamheid

  •  
27-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De Wilde Stad: Amerikaanse rivierkreeft

© foto: Frans Lemmens

De gemeenten Utrecht, Amsterdam en Alkmaar scoren het hoogst op duurzaamheid, zo blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Natuur & Milieu. In deze studie onder de 42 grootste stedelijke gemeenten van Nederland is gekeken hoe ze het doen op het gebied van energie, mobiliteit en afval.
Geen enkele gemeente scoort overal goed op, dus ook voor koplopers is er nog werk aan de winkel. De uitdagingen verschillen per gemeente. Zo maakt de hoeveelheid hoogbouw het lastiger voor grote, stedelijke gemeenten als Amsterdam en Rotterdam om hoog te scoren op het aantal zonnepanelen per inwoner. Gemeenten met veel oude, historische gebouwen zoals Delft en Haarlem moeten weer meer doen om het energieverbruik omlaag te krijgen.

Klimaatdoelstellingen

Volgens Natuur & Milieu blijken gemeenten met ambitieuze klimaatdoelstellingen vaker hoog te scoren. Zo wil Utrecht klimaatneutraal zijn in 2030. Zulke doelen moeten worden vertaald naar concreet beleid, zoals het stimuleren van zonnepanelen of het invoeren van een milieuzone. "Dit klinkt misschien als een open deur, maar het geeft aan dat zo'n doel geen dode letter is", aldus Geertje van Hooijdonk van Natuur & Milieu.
Voor het onderzoek heeft Natuur & Milieu 12 indicatoren onderzocht op het gebied van energie, mobiliteit en afval. De selectie is tot stand gekomen op basis van openbaar beschikbare, actuele datasets. Daarbinnen is gekozen voor indicatoren waar een gemeente ook duidelijk zelf invloed op uit kan oefenen. De organisatie hoopt dat gemeenten na de aankomende gemeenteraadsverkiezingen veel duurzame collegeafspraken tot stand komen. Onderaan de lijst bungelen Sittard-Geleen, Emmen en Heerlen.
Bron: ANP, Natuur & Milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.