Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van Otterlo tot Wolfheze

  •  
24-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
260 keer bekeken
  •  
Wolf_04.jpg
Verschillende Nederlandse plaatsnamen zijn vernoemd naar roofdieren zoals wolven en vossen. Denk aan Wolfskuil, Wolfheze en Wolfswinkel. Of Wolfsput, wat aangeeft dat hier een valkuil voor wolven was, een door mensen gegraven overdekte kuil met een scherp aangepunte paal waarin men wolven ving. 
Otterlo zou een samenstelling zijn van de diernaam otter en lo ‘bos'. De ligging van het dorp op de Veluwe, waar het nogal waterarm is, zet vraagtekens bij de verklaring. Hoewel de naamgeving vaak gebaseerd is op het ongewone. Zo zou een bos, waar toevallig een otter verdwaalde, blijven Otterlo genoemd kunnen worden.
Soms is een stad of dorp vernoemd naar een dier omdat er destijds veel van deze soort voorkwam op die plek. Of juist omdat er géén exemplaren van dat dier waren. Nicoline van der Sijs van het Meertens Instituut  heeft onderzoek gedaan naar de oorsprong van dieren- en plantennamen in de namen van gemeenten.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.