Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van rondvis naar platvis

  •  
11-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
505 keer bekeken
  •  
schol_11.jpg
Wanneer een platvis wordt geboren ziet hij eruit als een symmetrische rondvis (zoals kabeljauw, schelvis of wijting), maar dan gebeurt er iets heel bijzonders met zijn uiterlijk.
Scheel
Eerst begint de vis na 2 weken een beetje scheel te kijken. Daarna verhuist  na 6 weken meestal het linkeroog naar de rechterkant van de kop van de vis.
Habitat
Het lichaam van de vis transformeert vervolgens mee. De beenderen beginnen te verschuiven en de vis wordt steeds platter. De blinde kant van het dier is nu wit en de bovenkant krijgt de kleur van zijn habitat. De platvissen in Nederland zijn daarom vaak bruin-groenig.
Kijk op de wereld
De nogal lugubere metamorfose verandert letterlijk de kijk van de platvis op de wereld. Van het driedimensionale waterrijk naar de tweedimensionale zeebodem...
Bekijk hier een filmpje van een zwemmende platvis:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.