NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Vanaf 3 uur zingen de Europese vogels

  blauwborst13april2016Texel.jpg_01.jpeg
  Blauwborst, foto: Ruud van Beusekom

  Van Rusland tot Ierland zal live de vogelzang tijdens het ochtendgloren te horen zijn in een extra lange uitzending van Vroege Vogels! Al vanaf 03.00 uur zal het geluid klinken van merels en roodborsten in Moskou, waar het eerder licht is dan in Nederland. Via het geluid van auerhoen en korhoen in Noorwegen horen we de nachtegalen en blauwborsten bij ons op Texel, de roerdomp in Groot-Brittannië en de koekoek in Ierland.

  Het Europees Vogelconcert wordt uitgezonden op het moment dat de vogelzang op z'n piekmoment is, in samenwerking met de Ierse omroep RTE, Radio Moskou, NRK in Noorwegen en de BBC. Verslaggevers en vogelexperts zijn op elke locatie live aanwezig om tussen het gezang door te vertellen welke soorten we horen. Maar de bedoeling is natuurlijk om de vogels zoveel mogelijk aan het woord te laten. Daarom zal in het uur tussen 06.00 en 07.00 uur nauwelijks gesproken woord te horen zijn op de radio, maar alleen de zang van o.a. merel, vink, roodborst, houtduif, blauwborst, roerdomp, nachtegaal, koekoek, winterkoninkje, fitis, tjiftjaf, zwartkop, heggenmus, goudhaan, koolmees, pimpelmees, bonte kraai, en boomkruiper.

  In de internationale Engelstalige uitzending doet namens Nederland Vroege Vogels-reporter Rob Buiter verslag vanuit de Horsmeertjes, een natuurgebied op de zuidpunt van Texel. Hij wordt daar vergezeld door de Ierse vogelexpert Eric Dempsey. Vanuit de Radio 1-studio becommentariëren verslaggever Henny Radstaak en Ruud van Beusekom van Vogelbescherming Nederland het vogelconcert. 

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio