Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Veel Europees plastic in Noordelijke IJszee

  plastic afval tasje
  Bron Pixabay

  In de Noordelijke IJszee drijven miljoenen kleine stukjes plastic. Deze dikke soep is afkomstig uit Europa en de Verenigde Staten. Dat blijkt uit onderzoek van een internationaal team van acht wetenschappers.

  Onder druk

  Naar schatting drijft er een deken van 300 miljard stukjes plastic in de Groenlandzee en de Barentszzee. De Nederlander Erik van Sebille, oceanograaf aan de Universiteit Utrecht, werkte mee aan het onderzoek. Volgens hem is drijvend plastic in het midden van een subtropische oceaan al een slechte zaak, maar minder erg omdat er in zo'n gebied minder dieren leven. In de Noordelijke IJszee is een plastic soep nog kwalijker. "Dat staat door het smelten van zee-ijs al onder druk. Ons plastic draagt extra bij aan schade aan het milieu." Het is nog niet precies bekend wat voor schade het plastic afval aanricht bij de dieren in dit gebied.

  Europese afkomst

  De onderzoekers weten dat deze grote hoeveelheid plastic niet uit de gebieden rond de Noordelijke IJszee afkomstig is. "We weten niet precies hoeveel mensen er wonen in Siberië, het uiterste noorden van Canada en andere gebieden aan de Noordelijke IJszee, maar het zijn heel dunbevolkte gebieden. Ik denk dat het in totaal om enkele honderdduizenden mensen gaat." zegt Van Sebille.  In zijn onderzoek draaide hij de oceaanstromen 'terug' en kwam er zo achter dat het plastic waarschijnlijk uit de Noordzee is overgedreven. 

  Bron: ANP, BNR

  Geplaatst in: Nieuws