Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veel meer gifgas voor Vlaamse kust

  •  
08-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oostende.jpg
Voor de Vlaamse kust bij Heist en Zeebrugge is veel meer gifgas uit de Eerste Wereldoorlog (1914-18) gedumpt dan tot nu toe werd aangenomen. Het gaat om honderdduizenden gevaarlijke gasgranaten, vooral van Duitse makelij.
Dat stellen Belgische wetenschappers die vrijdagmiddag in Bredene hun bevindingen presenteerden. Zij bekeken historische overheidsdossiers die nooit eerder waren onderzocht.
Volgens de overlevering zijn kort na de oorlog op een zandbank bij Heist 35.000 ton ongebruikte granaten gedumpt: twee derde gewone munitie en een derde gifgas. Deze cijfers zijn op drijfzand gebouwd, aldus de onderzoekers. Want uit de documenten blijkt dat gewone granaten aan land in kuilen tot ontploffing werden gebracht. De chemische munitie daarentegen werd niet vernietigd om verspreiding van giftige dampen te voorkomen.
Op de zandbank zijn dan ook hoogstwaarschijnlijk uitsluitend gifgasgranaten gedumpt, stellen de onderzoekers. De documenten geven echter geen uitsluitsel over het precieze aantal granaten.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.