NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Veel minder vogels in Verenigd Koninkrijk

  huismus_05.jpg

  In het Verenigd Koninkrijk zijn nu ongeveer 44 miljoen vogels minder dan in 1966. Volgens wetenschappers bouwden in 1966 ongeveer 210 miljoen vogels een nestje in het Verenigd Koninkrijk. Nu zijn dat er nog maar 166 miljoen. Dat blijkt uit een jaarlijks rapport van enkele natuurorganisaties over de stand van de Britse vogelpopulatie, dat maandag is gepubliceerd.

  Vooral met de huismus gaat het erg slecht, concluderen de vogelkenners. Hoewel hun aantal sinds 2000 weer iets toeneemt, zijn er nog steeds 20 miljoen minder huismussen dan in 1966. Nu zijn er ongeveer 10 miljoen mussen in het Verenigd Koninkrijk.

  Een van de wetenschappers die meewerkte aan het rapport, Mark Eaton, noemt de cijfers ,,schokkend''. Er zijn meerdere verklaringen voor de slechte vogelstand. Een belangrijke verklaring is dat mensen de grond op het platteland en het water anders zijn gaan gebruiken. Hierdoor kunnen vogels bijvoorbeeld minder eten vinden en minder makkelijk een nest maken. Waarom het precies zo slecht gaat met de mus, is volgens Eaton onduidelijk.


  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws